Intel Education: välj land

   Information på engelska   Information på engelska
 
Home ›Intels® utbildningsinitiativ › Grundskole- och gymnasieutbildning › Tävlingar och utmärkelser › Intel ISEF ›

Framgångsprofiler från Intel ISEF

Unga forskare från hela världen delar med sig av sina berättelser


Skriv ut den här sidan

Intel ISEF-projekten återspeglar många olika intressen

Av de miljontals unga forskare som deltar vid de lokala teknikmässorna världen över, är det bara en bråkdel som går vidare till världens största tekniktävling för ungdomar som ännu inte har börjat på högskola – Intel International Science and Engineering Fair, som ingår i Society for Science & the Public. I år samlades 1557 finaldeltagare från 51 länder i Atlanda, USA, för att presentera sina forskningsprojekt inför expertpaneler och tävla om nästan 4 miljoner dollar i stipendier och priser.

Priserna är förstås motiverande, men det är också de ämnen som de unga forskarna och matematikerna undersöker: Potentiella behandlingar och botemedel för medicinska åkommor, alternativa energikällor, sätt att minska den globala uppvärmningen samt en mängd olika upptäckter och uppfinningar som gör livet lättare och behagligare för oss alla.

Här följer information om några av deltagarna och projekten på Intel ISEF 2008 .
Tobias Maduro Noerbo
Ishoj, Danmark
Tobias Maduro Noerbo behandlades för en svår sjukdom som barn. Hans bidrag är en säker trehjuling för sjuka barn, inlagda på sjukhus. Titta på videon ›*
Bradley Pieter Rautenbach, Sean Daly 
Johannesburg, Sydafrika
Bradley Pieter Rautenbach och Sean Daly har utvecklat en återvinningsmetod där gummi från kasserade bildäck används till produktion av billigt taktäckningsmaterial och komposttäckning. Titta på videon ›*
Frantisek Kolek, Vaclav Kocian 
Chrudim, Tjeckien
Frantisek Kolek och Vaclav Kocian inriktade sin forskning på att utveckla ett specialiserat förstahjälpenkit för amputeringssmärtor.

Tobias Maduro Noerbo, Ishoj, Danmark

Tobias Maduro Noerbo, Ishoj, DanmarkTobias Maduro Noerbo behandlades för en svår sjukdom som barn och känner därför väl till de svårigheter en sjukhusvistelse kan innebära för små barn. Tobias, som är elev på Ishojs tekniska gymnasium, behövde därför inte leta länge för att hitta inspiration för sitt forskningsprojekt. Som Tobias påpekar – fler än 160 000 barn kommer att få diagnosen cancer bara i år och 70 procent av dem kommer att råka ut för fysiska och/eller psykologiska biverkningar. Ett av de mest effektiva sätten att lindringa dessa biverkningar är fysisk aktivitet, vilket är särskilt viktigt under behandlingstiden. De flesta cancerdrabbade barn är dock bundna till dropp under sjukhusvistelsen, vilket kraftigt begränsar deras rörlighet.

För att hjälpa dessa barn utvecklade Noerbo en serie extra stabila trehjulingar som han kallar DripDrops. De har en säker krok i bakänden för droppstativ. Tack vare detta kan barn som är inlagda på sjukhus hoppa upp på trehjulingarna, kroka på sina droppstativ och köra en sväng, så att de får träning och minskar biverkningarna på samma gång. Dessutom ger trehjulingarna lite rolig lek under en ofta påfrestande upplevelse.

Noerbos DripDrop-prototyper testas för närvarande på en barncanceravdelning i Danmark.
Tillbaka till början